ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ (emotional eating-comfort food)

Έχετε βρει τον εαυτό σας να καταφεύγετε στο νόστιμο φαγητό με μια ακατάπαυστη λιγούρα; Μήπως το συγκεκριμένο φαγητό είναι μια βόμβα θερμιδών; Μήπως τυγχάνει κιόλας να είστε πιεσμένοι εκείνη τη στιγμή;

Το δεδομένο φαινόμενο ονομάζεται συναισθηματικό φαγητό. Σε περιπτώσεις συναισθηματικής πίεσης - και συγκεκριμένα συναισθήματα θυμού, στενοχώριας, άγχους – παρατηρείται μια ακατάσχετη πείνα, συνειδητή ή ασυνείδητη, που οδηγεί σε επεισόδια υπερφαγίας. Έπειτα από αυτά τα επεισόδια ακολουθούν συχνά έντονες τύψεις και πολλές φορές αυτοτιμωρία με αφαγία, που είναι εξίσου βλαβερή.

Ποια είναι όμως τα φαγητά που επιλέγονται στα επεισόδια;
Αν παρατηρήσουμε, μετά την έντονη και ξαφνική λιγούρα, η σκέψη μας πηγαίνει σε επιλογές γεμάτες ζάχαρη, λιπαρά(π.χ. τηγανητά) ή και αλάτι(π.χ. τσιπς) οι οποίες και κατέχουν την πρώτη θέση σε θερμιδικό φορτίο (comfort food). Μετά την βρώση των παραπάνω ένοχων φαγητών νιώθουμε προσωρινή ανακούφιση, που το οφείλουμε στο ορμονικό πάρτι που συμβαίνει στο σώμα μας. Παρ’ όλα αυτά, σύντομα η ανακούφιση παίρνει εχθρική μορφή και στην πραγματικότητα δεν έχουμε λύσει αυτό που μας ενοχλούσε εξ αρχής (παρά μόνο προσωρινά), αλλά ταυτόχρονα έχουμε προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα - μια κακή συνήθεια. Μια συνήθεια που μακροχρόνια μπορεί να επιφέρει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Πώς λοιπόν θα ξεχωρίσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας;

Αν αυτή η ανάγκη για fast food έρχεται ξαφνικά και απροειδοποίητα (και όχι σταδιακά όπως συμβαίνει με την πείνα) τότε είναι πλασματική ανάγκη και η αναγνώριση αυτού θα μας βοηθήσει και στην επίλυση.

Αναγνωρίζετε κάποιο αρνητικό συναίσθημα;
Βοηθάει σε τέτοιες εξάρσεις να σημειώνουμε πώς νιώθαμε όταν εμφανίστηκε αυτή η επιτακτική ανάγκη. Τι μας αναστάτωσε και προκάλεσε το ερέθισμα; Τι επιλέξαμε να καταναλώσουμε στη συνέχεια; Πώς νιώσαμε μετά;

Όταν αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα που μας ελέγχουν μπορούμε και να επανακτήσουμε τον έλεγχο. Πάρτε τον χρόνο σας. Πριν ενδώσετε στην επιθυμία σας, ένα διάλλειμα 5’ κρίνεται κατάλληλο για τη λήψη μιας πιο συνειδητής απόφασης.

Έπειτα αναλογιστείτε, είναι ο μόνος τρόπος να χαλαρώσω; Τι άλλο μου προκαλεί ευχαρίστηση και ηρεμία; Ίσως μια βόλτα στο πάρκο, μια τηλεφωνική επικοινωνία ή και βόλτα με ένα φίλο, ένα βιβλίο, μια ταινία ή ακόμη και μια γεμάτη μπανιέρα με αιθέρια έλαια να είναι αυτό που θα σας ανακουφίσει και θα βάλει τις σκέψεις σε τάξη.

Κι αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το φαγητό, διαλέξτε υγιεινά σνακ: μια φρουτοσαλάτα, μια μπάρα δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, σπιτικό παγωτό. Τόσες θρεπτικές επιλογές που δε θα σας γεμίσουν μόνο με κενές θερμίδες!

 

Έφη Νοικοκύρη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Bsc

Δικελί 4 Νέα Σμύρνη 

Επικοινωνία:  2101048634 - 6957409594

 

 

 

Γράφει ο / η: